Wednesday, December 24, 2008

Thursday, December 11, 2008

Άστρο των Χριστουγέννων

Το Άστρο των Χριστουγέννων αποτελεί μία παράδοση στις παράστασεις του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για το γνώριμο και αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο θέμα, το οποίο όμως στο θόλο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου αποκτά μια επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση. Η παράσταση διερευνεί μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα για το ξεχωριστό κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό. Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα και γεμίζει το χώρο με έναν «αέρα» παιδικής αθωότητας και συναισθήματα, που θα συγκινήσουν τις ψυχές όλων.

Το Τραίνο της Φαντασίας

Η ψηφιακή παράσταση στο Πλανητάριο, μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, το παραμύθι του Mιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο. «Το Τραίνο της Φαντασίας» που δημιουργήθηκε πολύ πριν υπάρξουν πύραυλοι ή ανθρώπινα χνάρια πάνω στη Σελήνη. Είναι η ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν. Πρόκειται για ένα παραμύθι γεμάτο ευαισθησίες, υπέροχα χρώματα και εικόνες, κατάλληλο για να φέρει τα μικρά παιδιά (κάθε ηλικίας) σε επαφή με τον πανέμορφο νυκτερινό ουρανό που μας περιβάλλει.

Ο Μιγιαζάβα Κέντζι, δάσκαλος, συγγραφέας και ποιητής, γεννήθηκε στην Ιαπωνία στο τέλος του 19ου αιώνα (1896). Ήταν γνωστός για τα ποιήματα και τα παιδικά του βιβλία. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 37 χρονών αφήνοντας πολλά από τα έργα του αδημοσίευτα. Το χειρόγραφο από «Το Τραίνο της Φαντασίας» βρέθηκε ημιτελές δίπλα στο κρεβάτι του. Πρόκειται για ένα έργο που έγραφε και ξαναέγραφε συνεχώς για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Ο Κagaya γνωστός ψηφιακός Ιαπωνας καλλιτέχνης, έχει δημιουργήσει έργα τέχνης σχετικά με το Σύμπαν. Στο «Τραίνο της Φαντασίας» υπογράφει ταυτόχρονα το σενάριο, την σκηνοθεσία, τις ψηφιακές εικόνες και γραφικά της παράστασης.

Sunday, December 7, 2008

Super Computer

Ο πρώτος προσωπικός υπερυπολογιστής που είναι 250 φορές ταχύτερος από
ένα παραδοσιακό υπολογιστή κυκλοφορεί ήδη .
Εχει κόστος λιγότερπ από 9.995 δολλάρια και αναμένεται να φέρει την επανάσταση μεταξύ άλλων και στην ιατρική.

Ο Tesla Super Computer που εκπλήσσει με τις δυνατότητες του μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να επεξεργάζονται τα αποτελέσματα εξετάσεων πολύ πιο γρήγορα, έτσι ώστε να μπορούν διαγνώσουν μια ασθένεια σε ένα εικοσιτετράωρο αντί για μέρες ή και βδομάδες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Ο Tesla Super Computer χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά για να ολοκληρώσει ένα επιστημονικό πείραμα που με τους παραδοσιακούς υπολογιστές θα απαιτούνταν αναλύσεις εβδομάδων!