Thursday, June 7, 2007

Από τη Βενετία στο Ίντερνετ


Ένας σαρωτής λέιζερ σε ρομποτικό βραχίονα μεταφέρει τα μυστικά του αρχαιότερου αντιγράφου τns Ιλιάδας του Ομήρου από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βενετίας στο Ίντερνετ.
Μια ομάδα ερευνητών από από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ ταξίδεψε μέχρι τη Βενετία για να δημιουργήσει ένα ακριβές τρισδιάστατο αντίγραφο του ομηρικού κειμένου.
Το τρισδιάστατο αντίγραφο περιλαμβάνει κάθε λεπτομέρεια των 645 σελίδων της περγαμηνής, ακόμα και τις τσαλακωμένες άκρες. Όταν το τελικό αποτέλεσμα βγει στο Διαδίκτυο, οι επισκέπτες θα έχουν και τη δυνατότητα αναζήτησης λέξεων μέσα στο κείμενο. Στόχος των ερευνητών είναι η δημιουργία ενός ακριβούς ψηφιακού αντιγράφου της πρωτότυπης έκδοσης, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους τους μελετητές.
Το αρχαιότερο αντίγραφο της Ιλιάδας φυλάσσεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και σε αυτό βασίστηκαν όλες οι σύγχρονες εκδόσεις του ομηρικού έπους. Λόγω της ευαισθησίας του στο φως, ελάχιστοι άνθρωποι το έχουν αντικρίσει. Η τελευταία φωτογράφισή του έγινε το 1901.

Το έργο της ομάδας θα ολοκληρωθείτο καλοκαίρι γιατι το κείμενο ειναι γεμάτο χειρόγραφες σημειώσεις και συντομεύσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Έτσι, φοιτητές του τμήματος Ελληνικών Σπουδών θα συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον για να τις μετατρέψουν σε μορφή XML, ώστε να μπορούν να διαβάζονται online.

No comments: